Transcriptie: Alles wat je moet weten

Wat is transcriptie?

Transcriptie is het proces van het bevestigen van gesproken woorden naar geschreven tekst. Het wordt vaak gebruikt in de journalistiek, medische en juridische wereld, academische instellingen en nog veel meer. Als je bijvoorbeeld een interview hebt met een persoon, dan zou je het gesprek kunnen verwerken en de stemopname verwerken naar tekst, zodat je het later kunt gebruiken in een artikel of een verslag.

Waarvoor wordt transcriptie gebruikt?

Zoals hierboven al aangegeven, wordt transcriptie gebruikt in verschillende sectoren en beroepen voor diverse doeleinden. Enkele voorbeelden:

Journalistiek

Journalisten hebben vaak interviews met personen die belangrijk nieuws kunnen verstrekken. Door het gesprek op te nemen en vervolgens in tekst te plaatsen, kunnen journalisten citaten in hun artikelen gebruiken.

Medisch

Dokters en specialisten nemen vaak een patiëntengesprek om later te gebruiken wanneer ze terugkeren naar het medische dossier van de patiënt. Door het gesprek te laten transcriberen, kunnen de artsen nagaan wat er wel of niet wordt besproken tijdens het patiëntengesprek.

Juridisch

Transcriptie wordt gebruikt binnen de justitiële context. Rechtszaken worden vaak opgenomen en vervolgens getranscribeerd om later te kunnen worden gebruikt als bewijs.

Academisch

Veel studenten en onderzoekers maken gebruik van transcriptie. Ze kunnen overeenkomende lezingen, interviews of discussies noteren en vervolgens gebruiken in hun onderzoek, essay of proefschrift.

Hoe werkt transcriptie?

Er zijn verschillende manieren om transcriptie uit te voeren. basis een overzicht:

Handmatig

Een transcriptie kan handmatig worden gedaan. Dit wordt vaak gebruikt bij interviews in de medische wereld. Het kan echter wel lang duren.

Software

Er zijn verschillende software beschikbaar waarmee transcriberen sneller en mogelijk kan worden gedaan. Hier kun je onder andere denken aan spraak-naar-tekst programma's. De software zet de gesproken tekst vervolgens om naar geschreven tekst.

Menselijk versus machine

Er is discussie onder professionals over wat beter is: menselijke transcriptie of machinale transcriptie. Er zitten beide methoden voor- en nadelen.

Menselijke transcriptie wordt verplaatst, maar de transcriptie wordt vaak gebruikt en alle nuances worden goed en correct uitgeschreven. De menselijke transcriptie is echter wel duurder dan de machinale variant.

Machinale transcriptie is razendsnel. Bovendien wordt het frequenter gebruikt met de ontwikkeling van de betrouwbaarheid van spraak-naar-tekstprogrammatuur. Er zijn echter wel risico's verbonden aan machinale transcriptie: Zo is het geen garantie dat alle nuances, dialecten en accenten worden opgevangen.

Wat zijn de voordelen van transcriptie?

Er zijn verschillende voordelen die komen bij het gebruik van transcriptie. beginnend enkele op een rij.

Sneller schrijven

Met een getranscribeerd gesprek kan iemand sneller schrijven en meer artikelen schrijven, verslagen, essays, etc. produceren in dezelfde tijd.

Geschreven back-up

Een transcriptie geschreven een geschreven back-up van het gesprek. Dit is zeker dat er geen essentiële informatie verloren gaat.

Concentratie

Degenen die een interview of gesprek hebben opgenomen, kunnen zich beter analyseren op het gesprek, wetende dat alles opgenomen wordt en later terug te verifiëren is.

Analyseer

Voor onderzoekers, studenten, journalisten en medici is het van belang om de gesproken informatie te analyseren en te gebruiken. Door een getranscribeerde tekst kunnen ze de informatie verwerken en analyseren met meer gemak en gemak.

Tijd- en kostenefficiënt

Dit is afhankelijk van de transcriptie die handmatig wordt uitgevoerd. Machinale transcriptie is veel efficiënter en goedkoper.

Voor welke uitdagingen kun je komen te staan ​​bij transcriptie?

Er zijn een aantal uitdagingen gekoppeld aan transcriptie.

Talen en accenten

Talen en accenten kunnen lastig zijn, zeker wanneer de transcriber de taal niet goed kent. Sommige woorden kunnen lastig worden uitgesproken en dus moeilijk om te transcriberen.

Specifieke terminologie

Bij medische of juridische transcriptie komt vaak gespecialiseerde terminologie om de hoek kijken. Dit kan waarschijnlijk zijn om te transcriberen, zeker als de specialistische terminologie niet goed wordt begrepen.

Ontbrekende audio

Soms is de audio niet duidelijk genoeg of ontbreekt er audio. Hierdoor kan essentiële informatie verloren gaan en de transcriptie verdacht worden.

Conclusie

Transcriptie is een waardevol hulpmiddel voor vele sectoren, beroepen en categorieën. Het is een proces dat gesproken woorden omzet in geschreven tekst. Het kan handmatig worden gedaan met moderne spraak-naar-tekstsoftware. Transcriptie laat sneller schrijven toe, biedt een geschreven back-up van gesprekken en kan de concentratie van sprekers helpen verhogen. Het is afhankelijk van de verwachte transcriptie, de talen en accenten, en de specifieke terminologie en audiofragmenten.