Vliegtuigen

Soorten vliegtuigen

Een vliegtuig of vliegtuig is een beweegbaar vliegtuig met vaste vleugels dat voorwaarts wordt voortgestuwd door de lucht door middel van luchtvoortstuwing door middel van een gasvoortstuwer, rotor of ventilatorbladen. Vliegtuigen zijn er in verschillende maten, vormen en vleugelprofielen. Ze verschillen in ontwerp, grootte, prestaties en brandstofefficiëntie. Vliegtuigen worden meestal gebruikt voor transport en voor luchtfotografie. Ze worden ook gebruikt om vracht en post te vervoeren.

Vliegtuigen worden vervaardigd in een breed scala aan maten en specificaties. Sommige van deze vliegtuigen worden alleen gebruikt voor sportactiviteiten, terwijl andere meer mogelijkheden hebben. Deze vliegtuigen zijn ingedeeld in commerciële, civiele, militaire, experimentele en sportvliegtuigen. Enkele van de commerciële vliegtuigen bevatten grote passagiersvliegtuigen zoals Gulfstream en Learjet. De commerciële jets worden gebruikt door particulieren en bedrijven.

Commerciële vliegtuigen kunnen op grotere afstand vliegen dan commerciële vliegtuigen. Ze kunnen op grotere hoogte vliegen en hogere snelheden bereiken. Bovendien kunnen ze opstijgen en landen op meer afgelegen locaties. Hun gewicht en lengte zijn vergelijkbaar met die van een groot vliegtuig en ze hebben ook grote motoren die hen tijdens de vlucht van voldoende stuwkracht kunnen voorzien. Civiele vliegtuigen zijn kleiner en kunnen worden gebruikt door luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. Civiele vliegtuigen zijn niet in staat om op grote hoogte te vliegen en dezelfde snelheden te bereiken als commerciële vliegtuigen. Ze hebben ook kleinere motoren, die tijdens de vlucht voldoende stuwkracht kunnen leveren.

Militaire vliegtuigen verschillen in hun vliegeigenschappen. Militaire vliegtuigen worden gebruikt in oorlog, voor bewaking en voor evacuaties. Ze worden gebruikt voor het leveren van munitie in het veld. Ze worden ook gebruikt voor het transport van soldaten, voorraden en uitrusting. Deze vliegtuigen verschillen in vorm, grootte en prestaties.

Een privévliegtuig is een vliegtuig dat eigendom is van en wordt geëxploiteerd door een persoon, familie of organisatie. Deze vliegtuigen zijn in privébezit van individuen of organisaties. Veel privévliegtuigen worden geëxploiteerd door bedrijfseigenaren die willen besparen op de kosten van commerciële luchtvaartmaatschappijen. Een ander type privévliegtuig is het chartervliegtuig, een vliegtuig dat voor een bepaalde periode wordt geleasd.

De andere typen vliegtuigen zijn eigendom van en worden geëxploiteerd door het leger. Sommige van deze vliegtuigen behoren tot de strijdkrachten van de VS.

Sommige militaire vliegtuigen behoren tot de militaire takken zoals de luchtmacht, de marine, het marinekorps en de kustwacht. Andere militaire vliegtuigen behoren tot de Nationale Garde. Het luchtmachtvliegtuig is van de luchtmacht, terwijl het marinevliegtuig van de marine is.

Alle vliegtuigtypes worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Ze dienen verschillende doelen. Er zijn veel bedrijven die deze vliegtuigen produceren. Van sommige van deze bedrijven is bekend dat ze alle soorten vliegtuigen produceren. Van sommige van deze bedrijven is bekend dat ze alleen militaire vliegtuigen produceren, terwijl andere alleen commerciële vliegtuigen produceren.